Latih Jari dan Pemikiran

303058260443a96172fzy7

Kemahiran menulis dengan baik memerlukan paksi olahan dan caturan minda yang sentiasa diasah. Bagaimana ingin mengarang sesebuah karangan dan penulisan dengan baik? Ketika alam persekolahan, subjek Bahasa Melayu menjadi subjek kegemaran saya. Bermula di alam persekolahan hinggalah di alam sekolah menengah. Walaupun saya menjerumuskan diri dalam bidang pengajian kaunseling, minat pada subjek Bahasa Melayu tidak pernah padam kerana bahasa jiwa bangsa. Saya pantang melihat kesalahan ejaan jika dalam penulisan-penulisan ilmiah dan formal, kesalahan bahasa. Namun, dalam blog saya sendiri,(Hungry For Knowledge) penggunaan bahasa percakapan juga saya gunakan kerana dalam menyatakan perasaan berbeza pula penulisannya. Namun, kita harus sedar apakah bentuk penulisan dan situasi penulisan kita sebenarnya. Ketika saya berada di tingkatan 2, Kamus Dewan menjadi teman rapat saya, dan kemungkinan itulah saya digelar manusia yang edan bahasa dalam kalangan kawan-kawan. Namun, gelaran edan bahasa itu sebenarnya salah penggunaanya kerana gila bahasa ini merujuk kepada maksud yang lain bukanlah merujuk kepada minat pada bahasa.   Ingin saya kongsikan beberapa langkah untuk menulis dengan berkesan.

Pertama, sedar akan tajuk yang ingin diolah sedalam-dalamnya. Cuba pecahkan kondisi pemikiran kepada beberapa bahagian. Hal ini bermakna perlu ada kerangka dalam minda dan dicatitkan di atas kertas. Terjemahan pemikiran amat perlu agar catitan dalam kertas itu jelas. Prioritinya, anda tidak boleh mengabaikan tajuk dan fokus penulisan anda. Jika sedikit tersasar, maka penulisan anda berjela-jela dan merepek-repek.

Kedua, pegang kepada konsep 5 Q’s. Konsep ini sentiasa saya praktikkan. Apa mewakili idea anda yang ingin ditulis, mengapa mewakili penghuraian kepada sebab idea, siapa pula boleh dijadikan panduan untuk anda mengemukakan individu yang terlibat berkait dengan contoh-contoh, di mana merujuk kepada kejadian yang boleh dimasukkan dalam contoh untuk penulisan, dan akhir sekali ialah bagaimana boleh merujuk kepada proses sesuatu kejadian, langkah dan hal yang berkaitan. Persoalan 5 Q’s ini akan wujud secara automatiknya dalam diri anda ketika anda menulis jika anda benar-benar mengaplikasikannya. Dengan perkataan mudah, 5 Q’s menjadi kerangka utama dalam menulis agar penulisan jelas dan maksudnya difahami. Perkara pokoknya, idea, huraian dan contoh amat penting dalam sesebuah perenggan menulis sebuah penulisan.

Ketiga, anda perlu menekankan penggunaan kosa kata yang tepat, dan peka pada kesalahan ayat. Hal ini bermakna anda perlu tahu dan sedar ketika anda menulis sama ada ayat anda itu betul atau salah. Contohnya, “Pihak kerajaan telah memperlebarkan jalan raya sebagai usaha untuk mengelakkan kemalangan jalan raya“. Cuba perhatikan, penggunakan memperlebarkan itu salah kerana kata kerja transitif tidak boleh bergabung dengan kata adjektif. Jika ingin menggunakan memper..anda perlu gugurkan “…kan”. Hal ini bermakna, teras dan tatabahasa perlu anda pelajari dengan baik agar penulisan anda cantik tanpa kesalahan tatabahasa. Sebetulnya, “Pihak kerajaan telah memperlebar jalan raya sebagai usaha untuk mengelakkan kemalangan jalan raya” atau “Pihak kerajaan telah melebarkan jalan raya sebagai usaha untuk mengelakkan kemalangan jalan raya“. Fenomena yang saya selalu lihat semasa saya ditingkatan enam, rata-rata dalam kalangan rakan-rakan mengabaikan penggunaan bahasa yang betul. Walhal untuk kertas Bahasa Melayu 1 sudah dipelajari tentang hukum bahasa. Kepelikannya, untuk kertas 1 amat pandai dan tinggi markah, namun, apabila kertas Bahasa Melayu 2, terlalu rendah pula. Cikgu pula letih menandakan kertas peperiksaan dengan contengan merah-merah. Sebenarnya, kertas Bahasa Melayu 1 dan 2 sama sahaja cuma bentuk dan format sahaja berbeza. Jadi, apabila belajar Bahasa Melayu 1, aplikasikanlah untuk Bahasa Melayu 2. Sebenarnya, pemahaman saya tentang tatabahasa ialah ketika saya di tingkatan dua dan tiga kerana saya minat pada subjek ini atas tunjuk ajar seorang guru Bahasa Melayu yang berbangsa Cina. Namun, saya bukanlah pakar dalam bidang bahasa cuma mungkin sedikit menonjol sahaja dalam kelas untuk subjek ini ketika itu. Maka, tidak hairanlah jika saya ingin berkongsi dengan pembaca blog.

Keempat, untuk menulis dengan baik dan berkesan, anda perlu banyak membaca. Membaca tidak semestinya membaca buku yang berat- berat dan tebal-tebal, melalui sumber akhbar, internet, maklumat mudah diperoleh. Namun, jangan abaikan pula tabiat membaca. Cuma disarankan sedemikian dalam memperoleh maklumat yang cepat. Jika anda seorang yang rajin, keratan-keratan akhbar bolehlah dikumpul untuk menjadi bukti dalam penulisan.

Akhir sekali, selesai sahaja menulis, cuba baca apa yang telah anda tulis dengan erti kata menyemak kembali penulisan anda. Jika terdapat kesalahan, boleh diperbaiki. Namun, dalam peperiksaan mestilah mengutamakan masa dan pembahagian masa amat penting. Dengan masa yang ada, selamat menulis.

Sekadar perkongsian

Wasalamualaikum W.b.t

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s